Litterär gestaltning

Att gestalta huvudpersoner i en berättelse kan te sig på flera olika viss, man kan beskriva dom med så klart namn och utseende men också hur de är som personer, till exempel: Hans har vitt hår med lugg och bär runda glasögon, han har blå jeans och en vit t-shirt. Hans är i medelåldern och är jämt grinig och ler aldrig. Så kan det se ut när man ska beskriva en person.

Miljöbeskrivningar

Miljöbeskrivningar är att beskriva så levande som möjligt om den plats eller platser där berättelsen äger rum, hur det ser ut och kanske till och med känslan huvudpersonen/huvudpersoner har när de är där.

 

BERÄTTARSYNVINKLAR

De olika berättarsynvinklarna.

Jagberättandet. utifrån jaget, alltså huvudpersonen i berättelsen berättar om vad han gör/gjort , är på väg mm. Jaget är i första person  men kan också vara flera personers namn, man berättar utifrån flera personer i som utgör en del av berättelsen.

Den allsvetande berättaren, innebär att man fritt berättar om sina huvudpersoners agerande både utifrån och inifrån. Enklast är om man begränsar sig till några få huvudkaraktärer. Det kallas också för berättande i tredje person med total insyn.

Den allsvetande och kommenterande berättaren. Det här är också en person som berättar i tredje person, men nöjer sig med att bara berätta om det som känns viktigast för läsaren.

TEMAN, MOTIV OCH BUDSKAP

Teman. Vad är det huvudsakliga temat i berättelsen? Vad ska den handla om?.

Motiv till att skriva berättelsen, är det fantasi eller tagit ur verkligheten.

Budskapet, har berättelsen något budskap? Ex: mobbning, resor eller bara fantasi.

KONFLIKTER

Konflikter mellan huvudpersoner skapar spänning oavsett om berättelsen är tagen från det verkliga livet eller skönlitterär. Att det händer saker i en berättelse som till exempel intriger mellan huvudpersonerna och bifigurerna gör det mer spännande och levande, men också att läsaren vill fortsätta läsa för att få veta hur det kommer att sluta och vad som kommer hända mellan dom.

 

ATT PLANERA BERÄTTELSEN

Att planera sin berättelse kan man göra på olika sätt, det är bara din egen fantasi och kreativitet som styr.

Skriv små minneslappar, skriv stödord om personer i din berättelse, miljön, temat, budskapet och motivet, i vilken form ska du berätta mm.

Ha ett anteckningsblock och penna alltid nära till hands, rätt vad det är så kan det ploppa upp ideer till din berättelse, du kanske hör ett intressant samtal på bussen eller tåget, eller kanske när du drömmer.

Du kanske får en ide när du samtalar med någon eller när du är ute och reser. Som sagt man vet aldrig när något bra dyker upp så ha papper och penna nära till hands, det vore ju synd om du skulle glömma det när du väl har papper och penna eller är vid datorn eller din skrivmaskin.

RÖDA TRÅDEN

När man skriver en berättelse ska man försöka följa en röd tråd, alltså att man skapar en berättelse som inte är rörig och där läsaren känner att han/hon förstår vad berättelsen handlar om. Men också för att själv som författare ska kunna återkoppla delar av berättelsen till en.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s