Skriv ditt liv

Hur man kommer igång med att skriva sina memoarer.

  1. Skriv ner tankar och det du minns bäst.
  2. Skriv upp olika händelseförlopp i ditt liv.
  3. Ta hjälp av gamla fotografier.
  4. Fråga släktingar och vänner om dig själv.
  5. Släktforska.
  6. Bara skriv, tänk inte så mycket på språket och stavning.
  7. När man sen är klar med att ha skrivit sina memoarer då rättar man och korrigerar.

Att skriva sitt liv eller sina memoarer är ett sätt att lämna ett avtryck efter sig till barn och barnbarn men även för att själv få läsa. Att skriva memoarer behöver inte betyda ett avslut i livet utan kan också vara ett avslut till ett annat kapitel i ens liv.

Att skriva memoarer är idag mer och mer populärt, författare, rockstjärnor och filmstjärnor har skrivit memoarer. Så vem du än är och vad du än har varit med så tveka inte att börja skriva dina memoarer, alla har en historia att berätta.

Att skriva är en konst och man behöver ibland kanske till och med gå en skrivarkurs för att komma igång med att skriva. En skrivarkurs kan få en att tvinga sig själv till att skriva, på ett positivt plan. Vill man inte gå en skrivarkurs så kan man själv avsätta en timme varje dag eller en dag i veckan där man ägnar sig åt sitt skrivande.

Att skriva sitt liv kan vara både roligt och jobbigt, men man får ibland tvinga sig själv att skriva även om man inte vill. Man behöver inte ha en deadline när det ska vara klart men kan vara bra att ha om man vill få det gjort. Men tänk på att mål är bra att ha men om man skriver sina memoarer så tar det en stund. Man skriver när man känner att man har något att skriva om. Ibland kan man också få pressa sig själv att skriva, även om man det finns dagar då man inte känner lust eller ork, eller att man har idétorka.

Hitta din idé
Skrivande är ett hårt jobb. Din idé måste vara tillräckligt spännande för att du ska orka gå i land med projektet, men även för att andra ska vilja läsa vad du skriver. Alltså ska du ha något viktigt att säga.

Det spelar ingen roll om du är 25, 50 eller 75. Det viktiga är att du fokuserar på rätt saker i din berättelse. Allt som hänt dig kan ju inte vara med. Du ska skriva om det mest intressanta, dvs det som engagerar dig mest. Försök hitta ett genomgående tema, t ex platser du bott på eller vändpunkter i ditt liv, och beskriv dem. På så sätt får du en röd tråd i din historia.

 

Välj berättarperspektiv Jag eller hon/han?

Vem är det som berättar? Vanligast och mest effektivt är att skriva i tredje person, alltså vad en huvudperson tänkte, gjorde och sa. Och så berättar du om det som händer ur hennes/hans perspektiv.

Är du själv huvudpersonen i berättelsen är det förstås naturligt skriva i jagform.

Men om du inte vill riskera att stöta dig med familjemedlemmar och andra i en självbiografi kan du istället skriva en litterär berättelse på självbiografisk grund. Då hittar du på en huvudperson (ditt alter ego) och skriver om henne/honom i tredje person, och så ändrar du namnen på alla andra. Det du vill ha sagt blir ändå lika sant ur ditt perspektiv.

Skriv synopsis

Det är en stor hjälp att bestämma sig för, åtminstone på ett ungefär, vilket innehåll ditt skrivprojekt ska ha innan du börjar fördjupa dig i det på allvar. Använd det som en preliminär kapitelindelning.

Under varje kapitelrubrik skriver du tre, fyra meningar om vad just det kapitlet ska handla om.

Självbiografiskt berättande blir ofta mer spännande om författaren gör nerslag i några centrala händelser och utvecklar dem, istället för att börja med födelsen och gå på i kronologisk ordning (se ovan). Du kan börja i nuet, med något som väcker ett minne från det förflutna. Skriv kapitelrubriker – och några meningar som beskriver vad varje kapitel ska handla om. Då har du ditt synopsis och arbetet blir mera överskådligt. Du kan börja skriva vilket kapitel du vill.

Att tänka på när man skriver:

     1.Skriv utan att tänka för mycket på stavning och grammatik, låt bara fantasin och kreativiteten flöda, rätta och korrigera kan man göra sen.

    2. Ta hjälp av fotografier i ditt fotoalbum och annat som påminner dig om ditt liv och dina minnen från ditt liv.

    3. Läs biografier och memoarer för att få inspiration

    4. Skriv inte för svåra ord och för krångligt.

    5. Tänk på att hitta din egen berättarstil.

    6. Saker och ting kan också vara bra att för att få minnena att blomstra.

Tips för att komma igång i sitt skrivande.

Att skriva sina memoarer:

1. Att komma på själva idéen (brainstorming) är första steget när man ska skriva memoarer. Börja med att skriva ner allt du kan komma på så som minnen, händelser och personer som betytt något för dig,

2. Nästa steg är att organisera tankar och idéer. Välj ut någon händelse i ditt liv och skriv ner det, kanske kommer du inte ihåg allt men ingen fara, när du väl skriver kommer du att minnas mycket mer än du tror.

3. Börja skriv. Du har nu din idé klar. Börja skriva och bry dig inte så mycket om stavning och grammatik utan fokusera bara på att skriva. Allt medan du skriver kommer du att komma på händelser i ditt liv. Du behöver inte skriva i rätt ordning utan skriv i den ordning du känner för, efteråt så sätter du allt på sin plats. En inledning ( så kallade förord) är bra att ha med, i ett förord berättar du kort varför du skrivit dina memoarer och kanske hur själva skrivarprocessen löpt. I förordet beskriver du också kort om dina memoarer.

4. Tänk på att dina memoarer ska ha en början och en mitt samt ett slut. Ett kapitel i början som tar med läsaren från allra första början av ditt liv gör att det blir mer intressant och att det är lättare att följa den röda tråden. Den röda tråden ska vara en stor del i din berättelse rakt igenom.

5. Dags att fixa till texten. Ta bort sådant som inte är relevant för resten av innehållet, flytta runt på saker och lägg till för att skapa sammanhang och intresse. Fixa slutligen till språket.

6. Läs texten du skrivit högt eller låt någon annan läsa den för dig, det är ett bra sätt att dels få respons på vad som är bra och mindre bra. Men också att du själv känner att du är nöjd med texten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

TidningsIda

– en blogg om böcker

Antikvariat KöpEnBok

Köper och säljer nya och gamla böcker

Annas Bokbord

Böcker, böcker och åter böcker...

Ingrids Antikvariat

Begagnade böcker

BiS

Bibliotek i samhälle

Fear Not The Dark

En blogg om skräckfilmer och skräcklitteratur

Bokkoll.se

En bibliotekarie tipsar

Håkan Lindgren - författare

#moscow_baby #attrakaenzebra #relationsroman #noveller #hbtq #regnbågsfamilj #surrogat

Marie - skriver om livet

om kärleken till livet och språket

Helén Wigh

Om böcker som skapar världar och ordens väg till byggandet av dem. ©

viboktipsar

Västra Frölunda bibliotek skriver om litteratur, film och musik

Biblioteksbloggen

Högskolan i Borås / University of Borås

Linda Dahlqvist

Den Nya Kulturen

Mårten Melin

Författare

Mörbylånga bibliotek barn&ungdomsblogg

Barn & Ungdomstips om böcker och annat

Ann Ljungberg Författarcoach

Om skrivandets konst och böcker

Essendu

Resan mot författarskap

%d bloggare gillar detta: